وزیر خارجه آمریکا در ریاض با ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرد

وزیر خارجه آمریکا در این دور از سفر به خاورمیانه با رهبران عربستان سعودی، مصر، قطر، اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین درباره توافق احتمالی مذاکره می‌کند

در حالی‌ که حملات اسرائیل به جنوب نوار غزه ادامه دارد، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، در پنجمین سفر خود به منطقه، دوشنبه، ۵ فوریه (۱۶ بهمن)، وارد ریاض شد تا مذاکرات درباره توافق پیشنهادی واشنگتن را پیش ببرد. این توافق به برقراری آتش‌بس بین اسرائیل و حماس، و آزادی گروگان‌های باقیمانده در دست حماس نظر دارد.

به گفته رسانه‌های سعودی، شاهزاده محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان‌سعودی با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات‌متحده در کاخ محل اقامت خود در ریاض دیدار و گفتگو کرده‌ است.قصد اصلی سفر وزیر خارجه ایالات‌متحده پایان دادن به درگیریهای غزه و برقراری آتش‌بس دائم عنوان شده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزیر خارجه ایالات متحده در این دور از سفر به خاورمیانه قصد دارد با رهبران عربستان سعودی، مصر، قطر، اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین درباره توافق احتمالی مذاکره کند. پیش‌تر، مقام‌های ارشد این کشورها در نشستی در پاریس در ژانویه، درباره چارچوب توافق پیشنهادی آمریکا بحث و تبادل‌نظر کرده بودند.

طبق پیش‌نویس این توافق، اسرائیل عملیات نظامی علیه حماس را در غزه به مدت دو ماه، و در ازای آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان ربوده‌شده در حمله هفتم اکتبر حماس، متوقف خواهد کرد.

در صورت دستیابی به این توافق، شرایط مندرج در آن در دو مرحله اجرا خواهد شد. در مرحله نخست، درگیری‌ها به منظور آزادی گروگان‌های زن، سالخورده و مجروح باقی‌مانده در دست حماس متوقف می‌شود. سپس در شش هفته نخست توقف درگیری‌ها، اسرائیل و حماس جزئیات مرتبط با مرحله دوم را بررسی می‌کنند که طی آن، قرار است سربازان اسرائیلی و مردان غیرنظامی آزاد شوند و درگیری‌ها همچنان متوقف بماند.

یک روز پیش از  سفر وزیر خارجه ایالات متحده به منطقه، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، اعلام کرد که «توافق نزدیک نیست».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از یک ‌سو، اختلافات داخلی بین رهبران ارشد حماس، و از سوی دیگر، مخالفت شرکای ائتلاف ملی‌گرای نتانیاهو با پایان جنگ در غزه، دستیابی به توافق آتش‌بس را پیچیده کرده است.

نتانیاهو فقط به توافق بر سر آزادی گروگان‌ها نظر دارد. در مقابل، رهبران حماس، جهاد اسلامی و دیگر جناح‌های فلسطینی، تضمین‌هایی می‌خواهند که اسرائيل را به پایان دادن به جنگ در غزه و خروج نیروهایش از این باریکه ملزم کند.

همزمان با سفر بلینکن به منطقه، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، که در چهار ماه گذشته همواره از پیروزی در غزه و نابودی حماس سخن گفته است، خطاب به فرماندهان ارتش این کشور گفت: «پیروزی کامل، ضربه مهلکی به محور شرارت، یعنی ایران، حزب‌الله، حوثی‌ها و البته حماس وارد می‌کند.»

این مذاکرات در حالی جریان دارد که گروه‌های حقوق‌بشری بارها زنگ خطر را درباره تاثیرات ویرانگر حمله‌های سرائيل به غزه به صدا درآورده‌اند. بلینکن در واکنش به این هشدارها، پیش از سفر اخیرش به منطقه بر لزوم «بررسی فوری نیازهای بشردوستانه در غزه» تاکید کرد.

در حالی که اسرائیل هفته گذشته اعلام کرد که برای حمله زمینی احتمالی به رفح در جنوب نوار غزه آماده می‌شود، فلسطینیانی که از چهار ماه پیش تاکنون زیر حملات مرگبار اسرائیل آواره شده‌اند، امیدوارند که سفر وزیر خارجه آمریکا به این منطقه به آتش‌بس بینجامد و مانع حملات بیشتر اسرائیل به آخرین پناهگاهشان در نوار غزه شود.

پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائيل، کابینه جنگ نتانیاهو در واکنشی تلافی‌جویانه، علیه حماس اعلام‌ جنگ کرد وارتش اسرائيل نوار غزه را هدف حمله‌های سنگین هوایی و زمینی قرار داد. این جنگ که اینک بیش از سه ماه از آن می‌گذرد، موجب آوارگی نزدیک به دو میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه شده است و به گفته وزارت بهداشت حماس، بیش از ۲۷ هزار کشته و نزدیک به ۶۷ هزار مجروح، اغلب غیرنظامی، بر جا گذاشته است.

بیشتر از جهان